Ana Sayfa
Duyurular
Prof. Dr. Justin Mccarthy Konferansı Hk.
Prof. Dr. Justin McCarthy Konferansı Hk.

Prof. Dr. Justin McCarthy Konferansı Hk.

Anadolu’daki Ermeni Nüfusu Abartılı

Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen Tarih Konferansları kapsamında bu haftanın konuğu Amerikalı Tarihçi Prof. Justin McCarthy oldu.

SAÜ Sabahattin Zaim Salonu’nda düzenlenen “Türklere Karşı Kullanılan Düzmece İstatistiki Bilgiler” konulu konferansa katılan Prof. McCarthy, Ermeni Sorunu konusunda ortaya atılan yanlış istatistiki bilgiler ve Ermeni tehcirini anlattı. SAÜ Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arif Bilgin, Amerikalı tarihçi hakkında kısa bir takdim konuşması gerçekleştirerek, McCarthy’nin kariyeri ve Ermeni meselesi hakkındaki çalışmaları konularında öğrencileri bilgilendirdi.

Ermeni kayıtları hem Osmanlı hem de Rus kayıtlarıyla çelişiyor

Prof. Dr. Justin McCarthy konuşmasında, 19’uncu yüzyılın sonlarından itibaren tutulan nüfus kayıtlarına dair istatistiklere yer vererek, Ermeniler tarafından kullanılan rakamların nasıl ortaya çıkarıldığını anlattı. Dünya üzerinde Ermeni meselesi ile ilgilenen bilim adamlarının kullandıkları verilerin sadece Osmanlı kayıtları ile değil, aynı zamanda Rus kayıtları ile de çeliştiğini ifade eden Prof. Dr. McCarthy, “1912 yılındaki Ermeni kayıtlarına göre bölgede 1 milyon 2 bin Ermeni’nin yaşadığı belirtiliyor. Ancak bu rakamın Rus kayıtlarında 890 bin civarında olduğu yazıyor. Yani buradan kayıtların Diaspora Ermenileri tarafından üretildiğini anlıyoruz. Anadolu’daki Ermeni nüfusu, hiçbir dönemde Müslüman nüfustan daha fazla olmadı” dedi.

Batının Osmanlı tarafından hazırlanan istatistikleri kabul etmek istemediğini vurgulayan Prof. McCarthy, “Osmanlı hiçbir zaman etnik unsurlara dayalı nüfus sayımı yapmamıştır. Osmanlı nüfus kayıtlarını Müslüman ve Gayrimüslim olarak tutardı. Fakat Ermeniler o zaman etnik kökenli nüfus kayıtları tutarak, Ermeni nüfusunu yüksek göstermeye çalışmışlar” diye konuştu.

Türkler, Ermeni Meselesi hakkında yabancı dilde daha çok eser vermeli

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Amerika’ya giden İstanbullu Ermeni Vahan Cardashian’ın hazırladığı rapora da dikkat çeken Amerikalı tarihçi, bu verilerin Amerikan kamuoyunun Ermeni iddialarına destek vermesi için üretildiğini söyledi. Prof. Dr. McCarthy, “Cardashian’a göre Doğu Anadolu’da toplam nüfus 3 milyon 700 bin civarındadır. Bunun yaklaşık 1 milyon 400 bini Ermenilerden, 1 milyon 4 bini de Müslümanlardan oluşturmaktadır. Ancak Cardashian geriye kalan yaklaşık 900 bin insanın Müslüman olduğu gerçeğini görmezden geliyordu. Ayrıca bu raporda Erzurum ve Kars illerinde hiç Türk olmadığı iddia ediliyor. Bunun tarihi gerçeklerle bağdaşmadığı ortada” şeklinde konuştu.

Türklerin Ermeni meselesi konusunda daha fazla çalışması ve yabancı dilde daha fazla eser üretmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. McCarthy, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayımlanan kitapların Türkçe olması nedeniyle Batı’da okunmadığını, bu nedenle Türklerin kendilerini daha güçlü bir şekilde ifade etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Arif Bilgin, konferansın sonunda McCarthy’e çiçek ve hediye takdim etti.

14/10/2016 - MA

Haber kaynağı için tıklayınız.