Ana Sayfa
Duyurular
Tarladan Pazara (osmanlı Taşrasında Tüketilen Gıda Maddeleri (1550-1840) )
Tarladan Pazara (Osmanlı Taşrasında Tüketilen Gıda Maddeleri (1550-1840) )

Tarladan Pazara (Osmanlı Taşrasında Tüketilen Gıda Maddeleri (1550-1840) )

Osmanlı Devleti'ni anlamanın yollarından biri de mutfağını tanımaktır. Nitekim Osmanlı mutfağı üzerine yapılan araştırmaların her geçen gün artması bu yaklaşımın tarihçiler tarafından benimsendiğinin sonucu olarak yorumlanabilir. Şehirlerin, özellikle başkentin iaşesi, saray mutfağının organizasyonu, padişah başta olmak üzere Osmanlı yöneticileri ve seçkinlerinin beslenme alışkanlıkları, yazma eserlerden elde edilen yemek tarifleri, mutfak sözlükleri, gıda fiyatlarını ele alan çalışmalar bu bağlamda değerlendirilebilir.

Elinizdeki kitap, Rodosçuk/Tekirdağ, Manisa, Konya ve Antep'te tüketilen gıda maddelerinin neler olduğunu belirleme amacıyla hazırlanmıştır. Beslenme kültürü hiçbir koşulda iktisat tarihinden ayrı tutulamayacağından çalışmanın ana kaynağını oluşturan narh defterlerinden elde edilen veriler ışığında hangi dönemde hangi ürünlerin piyasada bulunduğunun envanteri çıkarılmaya çalışılmıştır. Böylece yüzyıllar içinde meydana gelen değişim gözler önüne serilmiştir.

Bu çalışma bir yemek kitabı olmadığı için size nefis tarifler sunmuyor. Buna rağmen Osmanlı taşrasının beslenme kültürü ile pazar-mutfak ilişkisine ışık tutarak zihni açlığınızı gidermenize yardımcı olacağını umuyoruz.

Fotoğraflar